Tom artikkel med YTF2 hovedlogo og bransjebilrekken

 

Utdrag fra protokoll av 29 november 2017, Forhandlingene om revisjon av hovedavtalen YS–NHO.

 

Rød tekst viser slettet tekst. Grønn tekst viser tilføyelser eller endringer.

 

Del A

Kapittel I

§ 1-3 Varighet:
Denne avtale, som trer i kraft 1. januar 2014 1. januar 2018, gjelder til 31. desember 2017 31. desember 2021 og videre 2 år av gangen hvis ikke en av partene skriftlig sier den opp med 6 – seks – måneders varsel.

 

Kapittel II

§ 2-1 Organisasjonsretten, annet ledd, siste setning:
Et velorganisert arbeidsliv er en styrke for arbeidstakernes og arbeidsgivernes organisasjoner og for samfunnet som helhet. I kraft av å representere brede interesser ivaretar YS og NHO et samfunnsmessig helhetssyn, og partene understreker frontfagsmodellens betydning.

 

§ 2-3 Forhandlinger, nr. 1, første ledd, siste setning:
Partenes syn skal fremgå av protokollen som skal undertegnes av begge parter så snart som mulig.

 

Kapittel III

§ 3-1 Kollektive oppsigelser, nr. 1, nytt tredje ledd:
Senest samtidig med at plassoppsigelse gis, skal partene sett opp en protokoll fra forhandlingene. Av protokollen skal det fremgå at partene ikke har kommet til enighet, og det skal gis en kort beskrivelse av krav som har vært fremmet og hvilke temaer det faktisk har vært forhandlet om.

 

§ 3-9 Behandling av krav om ny tariffavtale, nr. 3, nytt annet ledd:
Fra forhandlingene settes opp protokoll. Partenes syn skal fremgå av protokollen som skal undertegnes av begge parter, se § 2-3 nr. 1 første ledd.

 

§ 3-9 Behandling av krav om ny tariffavtale, nr. 4, annen setning:
Oppnås ikke enighet, har hver av partene rett til å bringe tvisten inn for Den faste tvistenemnd YS/NHO, jf.. § 3-10. Stevning må i tilfelle være uttatt innen 2 måneder fra forhandlingenes avslutning. Stevning må i tilfellet være uttatt innen 2 måneder fra protokollen er undertegnet av begge parter. Med mindre partene i den enkelte sak blir enige om noe annet, medfører oversittelse av søksmålsfristen at tariffavtale skal gjennomføres i samsvar med det krav som er fremsatt.

 

§ 5-6 De tillitsvalgtes arbeidsforhold, nr. 2, annet ledd:
Tillitsvalgte skal i alle fall ha rett til låsbart skap og adgang til telefon, videre adgang til telefaks etter nærmere avtale. Videre skal tillitsvalgte ha adgang til annet hensiktsmessig kommunikasjonsutstyr etter nærmere avtale når bedriften har dette.

 

§ 5-7 Godtgjørelse til tillitsvalgte, første ledd:
Når lokalt avtalt forhandlingsmøte Møter etter § 2-3 skal søkes avholdes avholdt i den enkelte tillitsvalgtes ordinære arbeidstid,  og godtgjøres som tapt arbeidsfortjeneste. Møte som holdes i fritid skal godtgjøres med timelønn beregnet etter reglene for helligdager og 1. og 17. mai ordinær timelønn (beregnet etter reglene i A-ordningen).

 

§ 5-8 Tjenestefri for tillitsvalgte, annet ledd:
Tillitsvalgte på bedriften skal ikke nektes tjenestefri uten tvingende grunn når de innkalles til møter og forhandlinger av sin organisasjon, skal delta i fagkurs, faglig opplysningsvirksomhet, i faglige delegasjoner, eller nyttes som foreleser/kursleder i organisasjonens faglige kurs for tillitsvalgte.

Forespørsler om tjenestefri skal rettes til bedriften så tidlig som mulig.

 

Videre avtales følgende målsetninger for å se om hovedavtalen trenger endringer:
NHO og YS er enige om at det opprettes en arbeidsgruppe som skal se nærmere på behovet for oppdatering og modernisering av tilleggsavtalene IV og V, samt HA §§ 9 –11 og 8-1, 3. avsnitt.

forbehold:

Forhandlingsresultatet vedtas med forbehold om endelig godkjennelse i YSs hovedstyre eller det organ YS gir fullmakt og NHOs Representantskap.

fra YTF artikkelen: http://www.ytf.no/ys-og-nho-er-enige-om-ny-hovedavtale/

 

Protokollen kan du laste ned her

 

 

Vi er der for deg når du trenger oss


 
Vi benytter informasjonskapsler (cookies) for å sikre grunnleggende funksjonalitet på nettsiden vår: