Styrk kollektivtrafikken etter pandemien
Innstilling til transportpolitisk uttalelse fra redaksjonskomitéen etter forslag fra forbundsstyret. Uttalelsen ble vedtatt på YTFs 18. ordinære landsmøte i Trondheim, lørdag 4. september 2021.
Myndighetene har gjennom halvannet år oppfordret folk til å unngå kollektivtrafikk. Det har vært riktig av smittevernhensyn, men fått en negativ effekt på folks reisevaner. Problemet er ikke folk som har hjemmekontor eller som velger sykkelen til jobben, men de som tar privatbilen.
Det har vært et dramatisk fall i andelen kollektivreisende under pandemien. Selv om flere passasjerer er i ferd med å vende tilbake, er det bekymringsfullt hvis flere har vent seg til å bruke privatbilen til jobb og fritidsreiser. Yrkestrafikkforbundet er derfor opptatt av at det må føres en aktiv politikk for å få de reisende tilbake på buss, tog og bane.
Til nå har fylkeskommunene og kollektivselskapene vært kompensert for det økonomiske tapet de har hatt, som følge av passasjersvikt og manglende betaling. Frykten nå er at inntektene ikke tar seg raskt nok opp og at løsningen blir kutt i ruter og avganger. Det vil føre til en svært negativ spiral, som vil svekke kollektivtilbudet, minske fremkommeligheten i byene og øke forurensningen. Yrkestrafikkforbundet mener derfor det er nødvendig at staten også i 2022 gir ekstra tilskudd til fylkeskommunene for å kunne opprettholde kollektivtrafikken. Tilskuddet bør gis under forutsetning av opprettholdelse eller styrking av dagens tilbud, også ute i distriktene.
Etter pandemien vil det trolig være slik at mange vil kvie seg for stå tettpakket på en buss eller en t-banevogn. Det gjør at man trolig må øke kapasiteten på de mest populære rutene. Denne ekstrakostnaden må ikke finansieres ved å kutte i tilbudet på mindre trafikkerte ruter, for da vil bilbruken øke ennå mer.
Hvis flere i fremtiden vil ha mer hjemmekontor og dermed ha et mer variert behov for å reise til og fra jobb, må prissystemet på kollektivtrafikken tilpasses nye reisevaner. Det er viktig å unngå at folk velger bilen framfor bussen fordi man ikke ønske å kjøpe månedskort og enkeltbilletten er for dyr.
Yrkestrafikkforbundet mener:
- At staten også i 2022 må kompensere fylkeskommunene for tapte inntekter i kollektivtrafikken.
- Det må tas høyde for at folk i fremtiden ikke ønsker å reise med overfylte busser, derfor må kapasiteten økes.
- At sentrale og lokale myndigheter må satse mer på kollektivtrafikken framover og bygge ut tilbudet over hele landet.
- Det må innføres mer fleksible rabattordninger på kollektivtrafikken, som gjør det attraktivt å reise kollektivt også for de som ikke reiser daglig.
- At det må installeres kortlesere ved bakdørene på bussene, der dette ikke finnes i dag.