Redd turbilnæringa – skjerp kabotasjeregelverket!
Innstilling til transportpolitisk uttalelse fra redaksjonskomitéen etter forslag fra forbundsstyret. Uttalelsen ble vedtatt på YTFs 18. ordinære landsmøte i Trondheim, lørdag 4. september 2021.
Koronapandemien har ført til en kraftig nedgang i internasjonal turisme og dertil også bruk av kollektive transportmidler. I reiselivet forsvant størsteparten av kundegrunnlaget nærmest over natta, noe som blant annet også har gått hardt utover den norske turbilnæringa.
Til en viss grad har norske bedrifter og arbeidsplasser blitt opprettholdt ved at det har blitt satt inn buss for tog på enkelte strekninger, spesielt i forbindelse med planlagte arbeider på jernbanenettet i sommermånedene. I 2019 ville det som den gang het NSB dekke opp transportbehovet ved å engasjere utenlandske busselskaper. Yrkestrafikkforbundet (YTF) og NHO Transport var imidlertid helt tydelige på at dette ville bidra til å undergrave norske lønns- og arbeidsbetingelser i en bransje som allerede før pandemien var under hardt press. Etter vårt syn var det helt feil som NSB hevdet at kapasiteten ikke ville la seg dekke opp ved bruk av norske selskaper. Etter stort påtrykk fra bransjeorganisasjonene på begge sider tok jernbaneselskapet omsider til fornuft. Dessverre stikker problemene i turbilnæringa dypere enn som så.
Hovedutfordringen er at det er en internasjonal bransje med stort innslag av utenlandske aktører, noe som skaper til dels svært store skeivheter i konkurranseforholdene, for sjåfører så vel som operatører. Når turistene kommer tilbake og kundegrunnlaget sakte, men sikkert tar seg opp igjen er YTF opptatt av at brorparten av den innenlandske persontransporten må utføres av norske turbussoperatører. Som et absolutt minimum må sjåføren få norske lønns- og arbeidsbetingelser i de tidene vedkommende bedriver personbefordring mellom to eller flere steder i Norge, bedre kjent som kabotasjekjøring.
YTF mener dagens regelverk for persontransportkabotasje er altfor svakt. Der godstransporten har klare begrensninger både med hensyn til varighet, distanse og antall turer, finnes det i dag ikke slike rammer for de som kjører turbuss i Norge. Bortsett fra at kabotasjeoppdragene skal være av midlertidig karakter, finnes det ingen nærmere definisjon av hva dette mer spesifikt innebærer eller øvrige begrensninger utover dette. Dette gjør at persontransport med turbil langt på vei er en uregulert og til dels lovløs bransje i Norge.
For å motvirke noen av de verste innslagene av sosial dumping fikk YTF gjennomslag for allmenngjøring av minstelønn og diett for turbilsjåførene fra og med 2015. Forbundet har i etterkant gjennomført egne undersøkelser blant utenlandske turbilsjåfører som til tross for dette viser at mange fortsatt får ulovlig lav lønn og manglende diett. Samtidig avdekkes det situasjoner der sjåfører bor ukesvis i bussene mens de er utsendt til Norge. Dette er dessverre bare toppen av isfjellet, da veldig mange vegrer seg for å svare på undersøkelsen av frykt for å miste jobben eller på annen måte bli straffet av arbeidsgiver. Mangelfullt regelverk gjør det naturligvis også svært krevende og i mange tilfeller praktisk talt umulig for kontrollmyndighetene å fange opp ulovligheter knyttet til lønn og arbeidsvilkår i turbilbransjen.
Etter påtrykk fra vår søsterorganisasjon 3F har Danmark vært blant landene som har gått lengst i å regulere persontransportkabotasje, og har blant annet innført en begrensning på 7 dager. Dette har riktignok ikke gått upåaktet hen hos Den europeiske union (EU), som nå har bedt landet om å trekke denne tolkningen av midlertidig kabotasjekjøring. Hvorvidt EU faktisk kommer til å sette hardt mot hardt i denne saken er foreløpig i det blå, men YTF mener danskenes tiltak bør være en kilde til inspirasjon, og gir et håp om at også Norge kan gjøre sine tolkninger innenfor rammene av EØS-regelverket, så lenge det er begrunnet ut fra sosiale og samfunnsmessige forhold. YTFs oppfordring til norske politikere er derfor klar: redd den norske turbilnæringa, stopp sosial dumping og stram inn kabotasjeregelverket for persontransport.
For å få til dette krever YTF en tiltakspakke mot ulovlig kabotasjevirksomhet i turbilbransjen, og foreslår derfor blant annet følgende:
- Innføre klare begrensninger i kabotasjeregelverket, slik at for eksempel buss og sjåfør må ut av landet senest 7 dager etter første kabotasjetur.
- Alle turbiloperatører i Norge må momsregistreres fra første inntjente krone.
- Synliggjøre transportkjøpers ansvar for bl.a. brudd på kjøre- og hviletid, kabotasjeregelverket, allmenngjøringsregelverk, m.m.
- Turbiler må ha passasjerer med på vei inn i Norge
- Innføre veibruks- og passasjeravgift etter mønster fra blant annet Tyskland.
- Innføre en prosentmessig avgift for oppdragets varighet og inntjening på linje med Danmark.
- Begrense leverandørkjedene til ett ledd: leverandør og underleverandør.
- Gjøre utstasjoneringsreglene gjeldende for turbilnæringa, på linje med EUs mobilitetspakke, for eksempel slik at buss og sjåfør må returnere til opphavslandet minst én gang per måned.
- Krav om at det skal utføres minst ett persontransportoppdrag per måned i det landet der selskapet er registrert.
- Øke bevilgningene til kontrolletatene. Det må gjennomføres flere kontroller, særlig ved grenseoverganger og på hovedfartsårene slik at oppdagelsesrisikoen blir større enn i dag.
- Styrke samarbeidet på tvers av de ulike etatene, blant annet ved å sørge for god nok informasjonsflyt mellom disse, også i de tilfellene der det er snakk om utveksling av personopplysninger.